SEO за начинаещи

Здравейте, тъй като голяма част от работата с която се занимавам в последно време е свързана със SEO оптимизиране на сайтове, реших да започна да пиша статии за SEO оптимизация.

Тази страница, в комбинация с линковете които ще излизат от нея, към мои и чужди статии, смятам да превърна в едно полезно, практически ориентирано ръководство за SEO оптимизация на сайтове.

Структура на информацията.
Основната ми цел е да структурирам информацията така, че хората лесно да се ориентират какво им трябва в даден момент, да проучат информацията от конкретния източник и да постигнат целите които са си поставили.
Тоест възнамерявам да създам нещо, като практическо ръководство за SEO оптимизация на сайтове, което постоянно ще се актуализира.

Относно информацията която публикувам.
Още от сега искам да кажа, че в света на SEO няма 100% вярни твърдения. Google всекидневно променя части от алгоритмите си, и едно твърдение което до вчера е било вярно, днес вече може въобще да не ни върши работа.
Цялата информация която може да прочетете тук, е базирана на личен опит, или на опита на други SEO експерти.

След това въведение, нека да се запознаем с някой базисни понятия в СЕО.

Какво е SEO ?
Думата SEO в света на интернет е съкращение от Search Engine Optimization в превод на български Оптимизация за търсачки.

Какво смисъл се влага в термина Оптимизация за търсачки ?
Съкратеното обяснение което може да се даде е: Комбинация от техники, посредством които, сайта ви се позиционира на по-предни позиции в търсачки, като Google, Yahoo, Bing.

Бих искал малко по обстойно да обясня, какво стои зад понятието „Оптимизация за търсачки“.

Но преди това, за да може по-лесно да разберете следващите ми по-подробни обяснения относно смисъла, който се влага в термина Оптимизация за търсачки, мисля че ще е добре да дам и едно кратко обяснение, как работят търсачките.

Как работят търсачките ?
Всекидневно сайтовете в интернет се обхождат от програми, наречени паяци, роботи и др, които анализират различните сайтове, посредством сложни алгоритми на базата на които позиционират даден сайт в своите резултати (страници).

Оптимизацията на сайтове може да се раздели на две нива:
1.Вътрешна оптимизация на сайт или така нареченият on-page SEO.
2.Външна оптимизация на сайт или off-page SEO.

Вътрешна оптимизация за търсачки – кратко обяснение.
Сайт видим за търсачките – за да може търсачките да обходят даден сайт, той трябва да отговарят на серия от изисквания.
В противен случаи е напълно възможно, част или дори цялата информация в него да не бъде оценена, и сайта дори да не се появи в резултатите при търсене.
Тук на помощ идват SEO специалистите, които да направят оценка и поправка на структурата и съдържанието на сайта, така че той да бъде видим за търсещите машини. Този процес се нарича вътрешна оптимизация за търсачки (on-page SEO).
Подробна информация относно вътрешната оптимизация за търсачки, може да прочетете в статията ми:
Вътрешна оптимизация за търсачки – on-page SEO (предстои да се публикува).

Външна оптимизация за търсачки – кратко обяснение.
Друга важна част от процеса по позициониране в търсачките на даден сайт, е така наречената външна оптимизация за търсачки (off-page SEO). Това накратко, е процес по натрупване на линкове от други сайтове към нашия сайт, или така наречения линк билдинг (Link building).
Подробна информация относно външната оптимизация за търсачки, може да прочетете в статията ми:
Външната оптимизация за търсачки – off-page SEO (предстои да се публикува).

Надявам се да сте намерили за полезна информацията която съм споделил.
Ако е било така, може да се абонирате по RSS за други мои статии.

Споделете тази статия в социалните мрежи, така помагате на сайта да се развива!

2 мнения за “SEO за начинаещи”

  1. Здравей, Костадин! И аз се интересувам от СЕО оптимизация, въпреки че съм съвсем начинаеща. С нетърпение ще очаквам следващите статии в блога!

    Отговор
  2. Хубава статия, подробно си разказал за основите. Иначе си прав – няма 100% вярни материали за SEO, всичко е относително, въпреки, че всичко се знае. Въпроса е за колко време и по колко що се касае за линк билдинг.

    Отговор

Вашият коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.