ACTA – ЕС убива интернет

На 26.01.2012г в Токио 22 държави от EC в това число и България подписаха търговското споразумение за борба с фалшифицирането наречено ACTA, съкратено от ‘The Anti-Counterfeiting Trade Agreement’, преведено на български език това би се превело като ТСБФ или „Търговско споразумение за борба с фалшифицирането“.

Какво представлява ACTA ?
Голяма част от него е държана в тайна. Основната цел това споразумение е да осигури защита на интелектуалната собственост и да спре ментета в световен мащаб.

Какъв е проблема с ACTA?
Проблемите са няколко:
-Най-големия проблем е че АCTA дава много размита и неясна дефиниция относно понятието кражба в интернет.

-Много подозрително е че ACTA e приет в пълна тайна, до вчера споразумението не е било дори публично, всичко по него се е обсъждало тайно без възможност обществото да разбере за неговото съществуване.

-Друг проблем е че ACTA налага единно законодателство на всички държави които са го подписали, и предвижда сериозни санкции за нарушения, като гледане на пиратски филми, или на нещо съвсем дребно, като например цитиране на текст, който е защитен с авторско право.

Как ще спрат споделянето на информация?
ACTA предвижда наказателна отговорност не само за тези който „крадат“ информация представляваща интелектуална собственост, но и за тези които я предоставят като например интернет доставчици и хостинг компании.

Обяснено по-просто, достъпът на хората до даден интернет сайт, може и ще бъде блокиран от техните интернет доставчици, или от хостинг компанията на която се намира даден сайт – както се казва „няма мърдане“.

Под наказателна отговорност и спиране могат да попаднат Facebook, Twitter, YouTube, дори блогове и въобще всякакъв вид сайтове, където може неконтролируемо да се споделя информация, била тя текст, музика, или видео защитени с авторски права.

През Юни ACTA ще бъде внесен за ратификация в Европейския парламент, и точно там ще трябва да се постараем да бъде отхвърлен.

Моля споделете информацията от тази статия с вашите приятели в социалните мрежи, по блогове, сайтове и въобще навсякъде където може повече хора да научат за това споразумение.

Нека работим всички заедно за да спрем това зло.

За повече информация по темата може да посетите:
Докладчикът на ЕС за ACTA подава оставка
Една много добра статия от блога на Григор Гачев описваща каква би станала ако се приеме ACTA.
Блогът на Юруков
Блогът на Емил Георгиев, който отдавна следи темата.
Блогът на Нели
Wikipedia
StopActa
обяснението на ЕК
решението на кабинета ни от ноември

Споделете тази статия в социалните мрежи, така помагате на сайта да се развива!

14 мнения за “ACTA – ЕС убива интернет”

 1. Съвсем скоро ще трябва да се активизираме и да пишем до всички депутати и евродепутати да гласуват против ратифицирането на споразумението. В европарламента ще влезе през юни, но в нашия се очаква да влезе по-рано.

  Отговор
  • 30-годишният Иван Петров, който преди няколко месеца си е купил нов автомобил от реномиран западен производител се оплаква в личния си блог, че колата му създава проблеми. На другия ден Петров получава документ от интернет доставчика си, че заради обида към производителя той ще бъде глобен, достъпът до блога му – ограничен и получава последно предупреждение за спиране на интернет услугата.

   По същото време 26-годишната Петя Александрова тегли от торент сайт анимационен филм за малката си дъщеря. След два дни Петя също получава глоба и предупреждение, че при следващо нарушение на авторските права на филмовото студио може да бъде осъдена на ефективен затвор.

   Отговор
 2. Аз съм на линия, вече съм качил по комерсиалните си сайтове информация, така че повече хора да се запознаят със случващото се.

  Отговор
 3. Тегленето на филми и музика от торенти, не пречи чак толкова на филмовите и
  звукозаписните студии да живеят охолно, те и сега си живеят пребогато.
  А кой определя някои актьори да получават космически хонорари? Например
  Том Круз е шампион – 150 милиона долара за участие в един филм, какво толкова
  уникално изигра, което друг актьор не би могъл???!!! Не е само той разбира се.
  Много хора си купуват компютри главно с цел свободен достъп до всякаква
  информация, като торентите са не малък дял. Като ударят торент сайтовете в
  в името на интересите на корпорациите ще навредят на не по-малко могъщите
  компютърни корпорации, тъй като ще спаднат продажбите на компютри, лаптопи
  и консумативи за тях. Така че медалът има две страни. Добре ще е мощните
  компютърни производители да защитят пиратите.

  Отговор
 4. Значи SOPA, PIPA… ACTA!== =е= на тояга,който пипа нещо, и ще му е вътре в….Пожелавам на всички хора по света да имат достатъчно пари за да си плащат .////Контрабандата с цигари се решава по следния начин= пускаш цигари за 2.50лв или 3.00 и контрабанда няма . нашето правителство нищо не направи- само се би в гърдите!!!

  Отговор
 5. „ъъЪ,нещо има проблем ,не мога да си изразя мнението! Но съм против ACTA“

  Здравей Mimom с цел защита от спам и флууд всяко мнение се одобрява от администратор :).

  Отговор
 6. не само ще спрем да си купуваме компютри, но и интернет няма да ни трябва, ако всиюки не платим поне за месец, какво ще стане с доставчиците в тази криза.
  аз лично ще го спра окончателно, няма да ми върши работа, благодаря.

  Отговор
 7. Много ми е интересно как и защо ще биха могили да спрат цитирането на заглавия в дадена научна разработка да речем по история или в каквато и да била друга сфера. Там споделянето на информация и позоваването на друг източник за някакви нови изводи е неосъществимо без споделяне на информация между различните източници. Странно нали? Как биха забранили научните разработки позоваващи се на чужди източници. Това ще бъде проблем и за wikipedia понеже тя работи изключително по този начин.

  Отговор

Вашият коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.