Какво постигна протеста #ДансWithme

Днес се навършват 405 дни от началото на юнските протести #ДансWithme, които започнаха на 14.06.2013г.
Най-после правителството на Орешарски подаде оставка.

Някои твърдят, че тази оставка е в следствие от борбата между два олигархични клана, за повече пари и власт.
Вероятно това е точно така, но аз твърдя, че тази борба за пари и власт и тази оставка, станаха възможни именно благодарение на протеста #ДансWithme.
В следващите редове, смятам да защитя това свое твърдение.

Какво постигна протеста за 405 дни.
1. Протеста може и да не свали пряко правителство на БСП, ДПС и Атака, но той постигна нещо много повече, а именно формира обществените настроения в българското общество.
Което много ясно се изрази в резултатите от „Евроизбори 2014“.

2. Протеста направи съпричастни милиони българи към неговите каузи.
Част от тези хора се превърнаха в глашатаи на тези каузи, което доведе до всеобхватна информираност на българското общество. Дори и на тази част, която гледа само националните телевизии и чете вестници а именно болшинството от електората на БСП. Тези хора видяха по телевизията и научиха от съседите си, че има десетки хиляди хора, които месеци наред, протестират срещу техните избраници. Което както и да се погледне е знак че има голям проблем.

3. Благодарение на протестите и съпътстващата я медийна компроматна война, очите на страшно много хора се отвориха за това каква е политическата ни действителност.
Разбра се кой олигарх, какво притежава и кои медии контролира.
Ако не бяха тези протести се съмнявам, че тази информация въобще щеше да стане известна и още по-малко, толкова всеобхватно разпространена.

4. Голям успех за мен е, че благодарение на тези протести и съпътстващите ги разкрития, една огромна част от привържениците на „левицата“, разбраха че БСП са партия на милионери „комунисти“.
А за мен, както явно и за тях, това да си комунист и същевременно милионер са две несъвместими неща. Тоест хората с леви убеждения осъзнаха, че БСП не е лява партия а банда от диви капиталисти, които лъжат бедните хора, за това че са социалисти.
Това осъзнаване от своя страна, разубеди една огромна част от електората на левицата, да гласува на евроизборите. Което пък доведе, до ниския изборен резултат на БСП, последван от неразбирателство за власт с коалиционния партньор ДПС и необходимостта да се подаде оставка.
Тоест определено може да се каже, че протестите имаха смисъл и постигнаха своята цел.

5. Най-големия успех на протеста, за мен е започналия процес на формиране на гражданско общество.
Все повече хора, престават да бъдат апатични данъкоплатци и се превръщат в обединение от хора защитаващи своите интереси и морални възгледи.
Няма значение дали са леви или десни, следващите правителства, ще трябва да се съобразяват с този нов фактор а именно зараждащото се гражданско общество.

6. Протеста оказа силно влияние и във финансово медийните взаимоотношения, между двата олигархични клана, които подкрепяха правителството на Орешарски.
Малко преди разпада на политическия съюз между БСП и ДПС, протестите доведоха и до разпад на икономическо медийния съюз, между българските олигарси, който доскоро бяха като баща и син.

Сега вероятно ще си зададете логичния въпрос, как протеста може да доведе до разединение между олигарси. Отговорът също е логичен, това е взаимноизгоден икономически съюз, чиито финансови очаквания не се осъществиха, именно заради силно отрицателните обществени настроения, породени от протеста.

Ярък пример за тези настроения, довели до отрицателни финансови резултати са бойкота на веригата за бързооборотни стоки.
Доказателство за успеха на този бойкот е продажбата на въпросната верига през 2014г.
Запитайте се кой продава бизнес който е печеливш. Някои ще кажат, че това е фиктивна продажба, опит опит да се изчисти името на веригата и реално собственика да е поставено лице. Може и да е така, но самия факт на продажбата е доказателство, че бойкота дава плодове.

Други примери за които се сещам в момента, са бойкотите на медиите (телевизии, вестници и сайтове) собственост на двата олигархични клана. Както и бойкота на техния телеком и вериги магазини а също и силният обществен и международен натиск да се спре „Южен поток“.

Както се казва „капка по капка вир, вир по вир язовир“, язовир от неосъществени финансови очаквания, който съвсем логично преляха чашата и разделението финансово а след това и политически стана реалност.
Тези събития на свой ред, поразиха финансовия и медиен гръбнак на „Новия политик“ Бюреков.
Така пирамидата от лъжи започна да се разпада, като е изключително полезно за цялото българско общество.

В заключение може да се каже, че протеста постигна много повече от колкото можеше да се очаква.
Лошото е че тези успехи дойдоха година по-късно. Сега всички ние, ще трябва да плащаме сметката ако не заявим много твърдо с действия, че искаме справедливост. Това е нещо, което зависи само от нас.

Споделете тази статия в социалните мрежи, така помагате на сайта да се развива!

Вашият коментарТози сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.